Kip met Taleggio en parmaham

De naam stracchini komt van stracche en betekent in het dialect van Lombardije hetzelfde als ‘moe’. In vroegere tijden moesten de koeien in de zomer een lange tocht naar het dal maken om daar de winter door te brengen. De melk uit de winter werd gebruikt om Taleggio mee te maken. Taleggio is een populaire kaas geworden en op dit moment zelfs een beschermde D.O.P. naam. De methode om deze kaas te maken beperkt zich niet enkel door gebieden in de Alpen. Verschillende gebieden in Noord-Italië zijn op dit moment gespecialiseerd in het maken van deze heerlijke kaas.


Het maken van deze kaas begint bij het gebruik van volle koeienmelk. De kaas wordt licht gesneden en in mallen gestopt. De mallen vormen zich als een T en deze vorm is ook te zien wanneer de productie van de kaas helemaal klaar is. Het rijpen van de kaas gebeurt op een rustige manier binnen een beschermde omgeving. De kazen worden iets kouder dan de koelkast bewaard en rusten het best in een grot of een kelder met een hoge tot extreem hoge luchtvochtigheid. Er wordt zout toegevoegd aan de kazen en de kazen worden af en toe omgedraaid. De kaas zal steeds verder rijpen en vervolgens ontstaat er een oranje korst. De korst kun je ook eten en de kaas met korst smaakt heerlijk op een kaasplank of binnen een salade, lasagne of ander gerecht. De kaas is goed te verwerken in gerechten of om mee te gratineren.

Kip met Taleggio en parmaham

Voedingswaarde per 100 gram Taleggio

370 kcal 39 gram vet 20 gram eiwit 0 gram koolhydraten

Kaas past goed binnen een gezond leefpatroon. Het zit vol met eiwitten en bevat geen koolhydraten. Het grote nadeel is echter het hoge vetgehalte en daardoor moet je uitkijken met een overmatige consumptie van kaas.

Koken met Taleggio

Taleggio is ideaal voor de pasta of andere gerechten te gebruiken. De kaas smelt gemakkelijk en zal een gerecht nooit overdreven beheersen. De kaas is meestal voorverpakt te koop en kun je meerdere weken gebruiken. Voeg de kaas aan het einde van het bereiden van een gerecht toe.


Andere recepten: